Prepaid kredietkaarten altijd nuttig?

Een prepaid kredietkaart kan je niet echt vergelijken met een normale kredietkaart zoals deze van Visa of Mastercard. Er gebeurd ook geen toetsing bij de Nationale Bank van België omdat het niet gaat om een kredietverlening. Wie op de zwarte lijst genoteerd staat, kan dus perfect een prepaid kredietkaart aanvragen.

Geen zichtrekening nodig.

Kredietkaarten worden altijd gelinkt aan een bestaande zichtrekening. Zodoende kan het bedrag dat je via deze kredietkaart hebt automatisch van je zichtrekening worden afgehouden volgens de bepalingen in het contract.

Bij prepaid kredietkaarten ligt dit anders: deze is niet gekoppeld aan een zichtrekening en kan veelal anoniem gekocht worden. Een prepaid kredietkaart moet je immers eerst opladen en pas dan kan je het bedrag gebruiken om betalingen uit te voeren, net omgekeerd als bij een traditionele kredietkaart dus.

Minder risico in gebruik

Een prepaid kredietkaart heeft in principe minder risico’s dan een normale kredietkaart. Je moet immers eerst de kaart voorzien van een saldo alvorens je de kaart kan gebruiken. Dit is handig in het beheren van uw budget.

Je kan dus niet meer uitgeven dan het saldo op de kaart. Ook bij eventuele diefstal is het bedrag dat men kan opnemen dus beperkt, terwijl men bij traditionele kredietkaarten het volledige krediet kan opnemen. Uiteraard ben je hiertegen verzekerd, maar intussen draag je misschien wel eventuele financiële gevolgen, al dan niet tijdelijk.

Prepaid kredietkaarten kan je bijna overal gebruiken

Omdat prepaid kredietkaarten voorzien zijn van het MasterCard logo, kan je deze vrijwel overal wereldwijd gebruiken, net zoals een traditionele kredietkaart.
Dat wil dus zeggen dat je in principe van dezelfde voordelen geniet als van een traditionele kredietkaart, en dat deze meer mogelijkheden heeft dan de debetkaart die je bij je zichtrekening gekregen hebt.

Prepaid betaalkaarten in veel gevallen nuttig

kredietkaart met mastercard logoPrepaid kredietkaarten zullen voor sommige groepen van mensen heel nuttig zijn, andere mensen zullen er dan weer geen nood aan hebben. Wie reeds een kredietkaart bezit, of een betaalkaart van de bank zal minder nood hebben aan een prepaid kredietkaart. Tenzij natuurlijk (frequent) een reis gepland wordt naar het buitenland waar de betaalkaart niet werkt.

Het kan eventueel nuttig zijn om een prepaid kredietkaart op te laden en te gebruiken als uiterste reserve. Ook wie zijn kinderen enigszins van een geldreserve wil voorzien en/of hun kinderen wil leren omgaan met geld en kredietkaarten kan gebaat zijn om dit met een prepaid kredietkaart te doen.

Een klassiek voorbeeld zijn buitenlandse schoolreizen waar het steeds nuttig is om een extra beetje geld achter de hand te houden. Als ouder kan je perfect het saldo op de kaart opvolgen en opladen wanneer het nodig is.

Ook als je zelf moeite hebt met het controleren van je budget kan een prepaid kredietkaart zijn nut bewijzen. Je hebt het voordeel dat je niet meer kan uitgeven dan wat er op de kaart staat. Combineer dit met een bankkaart dat niet onder nul kan gaan en je bent goed op weg om je budget beter te leren controleren.
Traditionele kredietkaarten hebben het nadeel dat je verleid wordt om uitgaven te doen ten bedrage van het volledige kredietlimiet, en dat kan wel eens gevaarlijk worden.

Wie veel online aankopen verricht kan ook gebaat zijn met een prepaid kredietkaart. Niet alle buitenlandse webwinkels aanvaarden immers onze bankkaart, terwijl een prepaid kredietkaart algemeen aanvaard is.

Het is dus zeker niet voor iedereen weggelegd, maar misschien ben jij wel een van die groepen die nood heeft aan prepaid kredietkaart? Klik dan hier om enkele prepaid kredietkaarten te vergelijken die je online kan aanvragen.