Kredietkaart betekenis

Een kredietkaart en debetkaart zien er ongeveer hetzelfde uit, maar is de betekenis anders en wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld een prepaid kredietkaart? We leggen graag de betekenis uit van deze kaarten met nuttige informatie als aanvulling.

Debetkaarten

Een debetkaart is de kaart waarmee je dagelijkse betalingen uitvoert, deze zal gelinkt zijn aan een zichtrekening. Wanneer een transactie (betaling) plaatsvindt, dan zal het bedrag onmiddellijk van uw rekening worden afgeschreven.

Debetkaarten komen voor onder de benamingen:

  • Bancontact/Mister Cash: voor het binnenland
  • Maestro: voor het buitenland

Wie Maestro wil gebruiken voor betalingen in Europa kan dat, maar wens je dit ook te gebruiken in landen buiten de EU, dan moet je dat laten activeren bij uw bank. Sinds 2011 is deze optie geblokkeerd voor gebruik buiten Europa.

De kostprijs van een debetkaart is afhankelijk van uw bank. Sommige kaarten zijn gratis bij een zichtrekening, andere kaarten vergen een jaarlijkse bijdragen. Het is ook mogelijk dat er een kost per transactie wordt aangerekend. Buiten de eurozone komen hier wisselkosten en commissies bij.

Kredietkaarten betekenis

Wie een aankoop verricht met een kredietkaart zal zien dat het geld niet onmiddellijk van zijn rekening wordt afgeschreven. Dat is dan ook het eerste grote verschil met een debetkaart. Er bestaan twee soorten formules van kredietkaarten:

  • Uitstel van betaling: Het bedrag wordt maandelijks van uw gekoppelde rekening gehaald;
  • Gespreide terugbetaling: Het bedrag wordt over verschillende maanden terug betaald. We spreken hier van een echte kredietopening.

betalen met kredietkaart of debetkaart
© Shutterstock – betalen met kaart
De meeste kredietkaarten zijn eenvoudig in werking: je ontvangt maandelijks een uitgavenstaat met al je transacties. Daarop staat ook de datum wanneer het geld van je rekening wordt afgeschreven. Je hoeft er enkel voor te zorgen dat er voldoende geld op de rekening staat.

Wanneer een uitgave wordt verricht met een kredietkaart, maar de terugbetaling gebeurd over verschillende maanden, dan is er sprake van een krediet met hoge interesten als gevolg. Van zodra een deel terugbetaald wordt van dat krediet, kan dit opnieuw gebruikt worden tot je de limiet van de kaart bereikt. Leven op krediet is onnodig, duur en zorgt voor vervelende gewoontes!

Kredietkaarten komen voor onder de benamingen: Visa, MasterCard, American Express, Diners. De uitgevers van kredietkaarten kunnen banken en financiële instellingen zijn (zoals de debetkaart) maar eveneens grote bedrijven (bijvoorbeeld winkelketen Carrefour).

Het grote voordeel van kredietkaarten is dat deze wereldwijd kunnen gebruikt worden, zowel een geldafname in het buitenland tot het verrichten van aankopen via het internet. Wie vaak reist, heeft zeker baat om een kredietkaart bij zich te hebben.

De kostprijs van een kredietkaart is wederom afhankelijk van de instantie waar je klant van bent. Sommige kaarten zijn gratis, voor andere kredietkaarten zal je een jaarlijkse bijdrage moeten betalen (veelal rond 20 euro per jaar). Er worden kosten aangerekend voor geldafnames aan een automaat en in het buitenland moet je rekening houden met wisselkosten en commissies wanneer het gaat om een andere valuta dan de Euro.

Debetkaart of kredietkaart verloren? Laat uw kaart dan blokkeren door Card Stop door te bellen naar het nummer 0032 70 344 344. Bij diefstal dien je je ook te wenden tot het politiekantoor om een aangifte van de diefstal te doen.

Prepaid kredietkaarten

Een prepaid kredietkaart biedt alle voordelen van een normale kredietkaart, maar één ding is opmerkelijk anders: Je betaald niet achteraf de som terug, maar je laadt de kaart op voorhand op.

Het gebruik van een prepaid kredietkaart is eenvoudig: je laadt een bedrag op de kaart en kan deze dan gebruiken om aankopen te verrichten (zowel online als in het buitenland). Je kan nooit meer uitgaven dan wat er op de kaart werd geladen. Ideaal voor studenten op kot, of studenten die enig tijd in het buitenland verblijven.

De kostprijs van een prepaid kredietkaart is afhankelijk van de maatschappij waarbij je klant bent. Het is belangrijk om alle kosten die kunnen aangerekend worden te vergelijken. Ook zal je rekening moeten houden met eventuele commissies en wisselkosten indien de kaart in het buitenland wordt gebruikt.

Vergelijk prepaid kredietkaarten

logo_mobilebnpparisbasfortissiteviabuylogobuyway

Wacht niet langer en vraag vandaag nog je prepaid kredietkaart aan!