Geen ‘Mister Cash’ meer in de naam Bancontact/Mister Cash

Symbolische vereenvoudiging bij Bancontact, het meest populaire betaalsysteem in België: ‘Mister Cash’ zal uit de naam van Bancontact/Mister Cash verdwijnen. In een digitale maatschappij waarin we leven klikt cash hoe langer hoe meer misplaatst. De naamswijziging is dus voornamelijk ook symbolisch, al bleek dat ruim 90 procent van de gebruikers alleen Bancontact gebruikten.

Meer bancontact nieuws

Lagere transactiekosten
Worldline liet ook recent te kennen dat de transactiekosten voor betalingen met Bancontact zal verlagen. Dat is dan vooral goed nieuws voor alle handelaren die de kosten op zich nemen.
Vanaf juni 2016 zal het tarief dalen van 5 eurocent naar 2 eurocent (bij transacties tot 5 euro). Dat moet bancontact aantrekkelijker maken om ook te gebruiken bij kleinere betalingen.

Bancontact app
Het nieuws komt er samen met een uitbreiding van de mobiele Bancontact app die vanaf nu toestaat om 5 betaalkaarten te koppelen. Dat kunnen gerust kaarten zijn bij verschillende banken. Bij het verrichten van betalingen, kan je dan tussen alle gekoppelde bancontact kaarten kiezen.
De Bancontact app ontstond in 2014 waarbij de focus toen voornamelijk lag als een betaalmiddel tussen personen (het zogenaamde uitvoeren van betalingen van smartphone tot smartphone). Pas een jaar later werd de app gebruikt om betalingen te verrichten aan handelaren.

Bancontact logoDe Bancontact app komt vooralsnog pas echt tot zijn recht bij online betalingen. Als gebruiker hoef je veel minder gegevens in te tikken met de app. Ook wordt bancontact populairder in het buitenland: ongeveer 27% van alle online transacties komt uit ons buurland Nederland.

Mobiel bankieren en betalen staat nog steeds in zijn kinderschoenen. Naar de toekomst toe wordt verwacht dat de mogelijkheden sterk uitgebreid worden.
Zo is ‘etalageshoppen’ een nieuwe toepassing waarbij de Bancontact app kan gebruikt worden. Een klant kan inzoomen op een QR-code, direct doorverbonden worden met de website van de handelaar en het product meteen aankopen na het ingeven van een pincode. Deze techniek zal Base binnenkort invoeren om prepaid kaarten te herladen.

Carrefour gaf recent aan om de Bancontact app vooralsnog niet te gebruiken. Ze investeren veel liever in NFC-technologie waarbij je je smartphone tegen het pinapparaat moet houden. Volgens Carrefour gaat dit veel sneller en zal deze technologie dus op termijn ook nuttiger zijn voor de consument. Het is wel zo dat de Belgische software nog veel verder moet ontwikkeld worden.

Online winkelen
Online winkelen wordt steeds eenvoudiger. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar kredietkaarten heersen, was dat voor Belgen soms moeilijk indien er online aankopen moesten gebeuren. Bancontact wordt frequenter gebruikt en aanvaard in het buitenland, maar ook Paypal heeft intussen de mogelijkheid ingevoerd om betalingen te accepteren via Bancontact.

Online winkelen met Paypal is dus een stuk eenvoudiger geworden zonder dat hierbij een kredietkaart voor nodig is. Vroeger moest je een bedrag overstorten op je Paypal account (en een aantal werkdagen wachten voor het geld toekomt). Vanaf nu is het mogelijk om bij het online winkelen op buitenlandse sites Paypal als betaalmiddel te kiezen, en het bedrag in sneltempo over te schrijven naar je account. Paypal rekent hier wel een transactiekost voor aan, maar indien de aankoop tijdsgevoelig is, dan kan deze manier van werken zeker voordelen bieden.

Prepaid kredietkaart nog steeds een alternatief
Nog eenvoudiger is om te werken met een prepaid kredietkaart: geld overschrijven naar je prepaid kaart en je kan genieten van alle voordelen die een kredietkaart te bieden heeft. Klik hier om prepaid kredietkaarten te vergelijken.