Welke soorten creditcards zijn er?

Vandaag de dag zijn er veel mogelijkheden om online betalingen te verrichten. In combinatie met een creditcard kan je wereldwijd aankopen verrichten via je computer. Veelal gebeurd dat met een kredietkaart zoals Visa, MasterCard of American Express.

Intussen bestaan er verschillende soorten kredietkaarten die je kan bezitten. Maar waar zitten de verschillen? We kijken even welke creditcards we allemaal kunnen onderscheiden.

Soorten creditcards

Kredietkaarten hebben vooral praktisch nut: je kan uitgaven verrichten zonder dat je hiervoor noodzakelijk saldo op je zichtrekening moet staan hebben. Je kan ook overal ter wereld aankopen verrichten wat vooral handig is bij online aankopen omdat buitenlandse betaalproviders de klassieke bankkaart niet ondersteunen.

Eenmaal per maand wordt het bedrag van je rekening afgeschreven en het saldo op nul gezet. Dat is althans zo bij de klassieke kredietkaart, maar verloopt het ook anders?

De klassieke kredietkaarten

soorten kredietkaarten in portefeuille
© Pixabay – Soorten kredietkaarten
De werking van een klassieke kredietkaart werd hierboven reeds uitgelegd: je koopt iets op krediet zonder dat je hiervoor iets op je zichtrekening hoeft te staan hebben. Eenmaal per maand wordt het saldo op nul gezet door het af te schrijven van je zichtrekening. Op dat moment dien je het saldo wel ter beschikking te hebben op je bankrekening.

Betalen met een klassieke creditcard staat dus gelijk aan het gebruiken van een krediet (op zeer korte termijn).

Een je kredietkaart zal wel steeds een kredietlimiet verbonden zijn. Dat wil zeggen dat je niet meer mag uitgeven dan deze limiet. Een Gold Card of Platinum Card zal doorgaans ook betekenen dat je kredietlimiet zeer hoog ligt in vergelijking met andere kredietkaarten.

Aan de klassieke creditcard zal er in principe alleen een jaarlijkse kost worden aangerekend en geen rente indien het saldo maandelijks van je rekening kan afgehouden worden.

Geldreserve met kredietkaart

Wie over een geldreserve wil beschikken kan een kredietopening of geldreserve aanvragen bij een financiële instelling. In sommige gevallen is het mogelijk dat er een kredietkaart aan gekoppeld wordt. Zodoende kan je de kaart gebruiken om betalingen te verrichten, of geld af te halen.

Verschillend met een klassieke kredietkaart is dan wel dat de terugbetaling over een iets langere periode zal gebeuren. Dit houdt dan ook in dat er maandelijks rente zal worden aangerekend. De rente is variabel en wordt dag op dag berekend. Ze kan worden afgehouden van een gekoppelde zichtrekening of toevoegen aan de kredietlimiet.

Alhoewel men steeds spreekt over een flexibel krediet, moet er wel rekening gehouden worden met de nulstellingstermijn: afhankelijk van de kredietlimiet moet het saldo van het krediet elk jaar of elke 5 jaar op nul komen. Voor meer informatie over geldreserves kan terecht op de website geldreserve.eu;

Hier is er echt sprake van een kredietopening, waardoor de bankinstelling waarbij je je kredietkaart aanvraagt een check moet uitvoeren bij de Nationale Bank om te zien of je niet op de zwarte lijst vermeld staat. Eenmaal je aanvraag goedgekeurd is, kan je het krediet middels de kredietkaart levenslang gebruiken tot een van de partijen er een einde wil aan maken.

Creditcards met voordelen

Bij een aantal kredietkaarten uit het duurdere segment zijn extra voordelen en diensten aan verbonden. Het gaat meer concreet over creditcards met een grote uitgavenlimiet (vaak minimum 5.000 euro) waarbij extra dienstverlening is inbegrepen zoals een reisverzekering, internationale bijstand, verzekering tegen verlies van bagage, aankoopverzekering, …

De jaarlijkse kosten voor de kredietkaart liggen dan ook veel hoger. Je dient je dan ook de vraag te stellen of de meerwaarde van zulke kredietkaarten voor jou de moeite is. Dat kan het geval zijn als je vaak gebruik maakt van de extra diensten die zijn inbegrepen bij dit type creditcards. Het gaat onder meer over de Gold en Premium kredietkaarten.

Creditcards van winkelketens

Een ‘gratis’ kredietkaart bij uw favoriete winkelketen waarmee je binnen hun winkels aankopen kunt verrichten op krediet? Laat je niet te snel vangen. Steeds meer en meer grote winkelketens bieden hun eigen kredietkaart aan die je kan gebruiken om je aankopen op krediet te verrichten en waarbij je bovendien kan genieten van tal van andere specifieke voordelen die aan de kredietkaart zouden verbonden zijn.

Wat niet altijd even duidelijk is, is dat het gaat om een kredietopening omdat je de mogelijkheid hebt om het kredietkaart gespreid terug te betalen. Dit houdt in dat deze creditcard ook zal worden opgenomen in de database van de Nationale Bank. Winkelketens geven vaak kredietkaarten uit, maar werken samen met een stille partner waarbij je uiteindelijk het krediet aangaat. De stille partner is dan in feite gewoon een bankinstelling. Lees hier meer over kredietkaarten van winkelketens.

Wanneer gaat het dan om een ‘gratis’ kredietkaart (of kredietkaart met 0% JKP)? Dat kom je zeker te weten wanneer je het contract naleest: Het is best mogelijk dat je kan genieten van een actie aan 0% JKP, maar enkel voor een specifieke aankoop waarvoor je de kredietkaart aangaat. Koop je met de creditcard binnen de winkelketen nog andere spullen? Dan is het dus mogelijk dat daarvoor rente wordt aangerekend.

Een computer of televisie kopen op krediet? Weet dat de rente veel lager (7% a 8% lager) ligt bij een digitale lening. Lees hier meer over de digitale lening.

Kredietkaart voor studenten

Studenten hebben algemeen beschouwd weinig financiële middelen en geen vaste inkomsten. Om die redenen is het vaak onmogelijk om als student een kredietkaart te bekomen. Toch zijn er een aantal aanbieders te vinden waar studenten toch een kredietkaart kunnen aanvragen.

De kredietkaarten die je als student kan bekomen heeft veelal een beperkte kredietlimiet. Een kredietlimiet van 750 euro komt courant voor. De jaarlijkse kost zal veelal ook goedkoper uitvallen dan een klassieke kredietkaart.

Een goedkope aanbieder op de markt lijkt op het eerste zicht Beobank te zijn, maar doe vooral ook navraag bij je huisbank om alle mogelijkheden te bekijken.

Wordt je aanvraag geweigerd? Dan kan je nog vragen aan je ouders om zich garant te stellen. Hierdoor kan de bestedingsruimte misschien ook ruimer worden. Hou er wel rekening mee dat de aanvraag iets langer kan duren.

Een mooi alternatief is de prepaid kredietkaart. Je moet de kaart weliswaar eerst opladen, maar je geniet wel van de meeste voordelen van een kredietkaart.

Prepaid kredietkaarten

Prepaid kredietkaarten zijn geschikt voor mensen die niet direct in aanmerking komen voor een klassieke kredietkaart. Het gaat hier niet om een kredietopening omdat je ook geen krediet krijgt. Een prepaid kredietkaart moet je eerst opladen alvorens je deze kan gebruiken. Je hebt nadien wel het gemak van een klassieke creditcard zoals buitenlandse betalingen en geldopnames.

In schulden geraken met een prepaid kredietkaart is dan ook niet mogelijk. Dat maakt dat zo’n kaart heel interessant wordt voor studenten of mensen die financiële discipline moeten aanleren. Je dient alleen rekening te houden met de kostprijs die verbonden is aan de prepaid creditcard. Om geld te besparen raden we toch aan om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Start hier om prepaid kredietkaarten te vergelijken.

Tankkaarten

Je denkt er misschien niet direct aan, maar een tankkaart is ook een vorm van kredietkaart. Je tankt immers op krediet om na afloop van de maand een afrekening of factuur te krijgen waarna het bedrag van je zichtrekening wordt afgeschreven.

Veel benzinestations hebben reeds een persoonlijke kaart waardoor je (voordeliger) kan tanken bij het benzinestation zelf. Maar via een Beobank Q8 tankkaart bijvoorbeeld geniet je een bepaalde korting om te tanken bij Q8, maar kan je de kaart ook gebruiken om te tanken bij andere benzinestations.