Kredietkaarten van winkelketens

Het is intussen geen uitzondering meer: bij veel grotere winkelketens kan je een kredietkaart bekomen die kan gebruikt worden om op krediet te kopen binnen de winkelketen. Wat houdt zo’n kredietkaart precies is? Is het interessant? Wat zijn de alternatieven?

Winkelketen creditcards

Carrefour, Media Markt, Ikea, … Het zijn voorbeelden van bekende winkelketens waar het aanvragen van een kredietkaart tot een van de financieringsmogelijkheden behoort. De winkelketen in kwestie werkt hiervoor samen met een (meestal stille) partner zoals een bankinstelling die de kredietkaarten mag uitgeven onder haar licentie.

Kredietkaart aan 0% JKP?

De zogenaamde gratis kredietkaarten worden vaak gebruikt bij het voeren van promotie. Men spreekt dan ook vaak van promotierentevoeten.

Promotierentevoeten zijn meestal alleen geldig binnen een bepaalde periode. Het is dus best mogelijk dat je 0% JKP betaald op je aankoop, maar latere aankopen met dezelfde kredietkaart kunnen wel onderhevig zijn aan een dure rentevoet. Het is altijd opletten geblazen. Bekijk ook de voorwaarden van je contract om te weten te komen of er geen bijkomende kosten worden aangerekend voor het houden van de kaart.

Het komt er op neer om met aandacht het voorgesteld contract te analyseren. Er kunnen meerdere promoties lopen die van toepassing kunnen zijn op specifieke situaties.

Kredietkaart aan 0% JKP? Dat is dus zeker perfect mogelijk als dat zo in het contract vermeld staat, je verder geen gebruik maakt van het krediet op de kaart en na terugbetaling van het saldo de kaart opzegt met een aangetekend schrijven. Dan ben je zeker dat er geen vergissingen gebeuren.

Andere addertjes onder het gras? Het is verleidelijk om snel aan de gestelde voorwaarden te voldoen zodat je in je favoriete winkel een dringende aankoop kan verrichten. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte ijskast, diepvriezer of televisie.
Soms zijn bepaalde producten alleen te verkrijgen als je een kredietkaart aan 0% JKP aanvraagt of tracht men je nog een extra verzekering te verkopen zodat je extra waarborgen kan bekomen. Die extra verzekering alleen kan al gauw 0,50% of 1% bedragen op je kredietbedrag.

Extra voordelen bij de kredietkaart

Vaak prijst men de kaart nog meer aan door er extra voordelen op te plakken: Kortingen op je dagelijkse aankopen (die met de kaart verricht worden), punten sparen die je later opnieuw kan inruilen, kortingen bij partners, … Intussen gebruik je wel de kredietkaart waarop je interesten betaald.

Ook het nut dat je kan hebben van zo’n kredietkaart wordt aangeprezen: steeds een geldreserve op zak, gebruiken in het buitenland, snel geld afhalen uit de muur, … Dat is op zich niet echt verschillend met andere kredietkaarten.

Het nut voor de winkelketens?

Winkelketens zullen je niets ‘gratis’ geven als daar geen potentieel voordeel tegenover hangt. Zij rekenen er op dat je misschien een verzekering aangaat of de kaart verder in de toekomst gebruikt nadat de promotie actie is vervallen. Geef toe: in piekmomenten gebruik maken van een kleine geldreserve kan héél handig zijn. September is zeker zo’n periode voor mensen met schoolgaande kinderen.

Wat nog belangrijker is: men tracht je op die manier te binden aan de winkelketen en de partners van de winkelketens. De kan de kost van een gratis kaart op lange termijn zeker goedmaken.

creditcard contract nalezen
© Shutterstock – Lees steeds het contract na.

Het is een kredietopening

Een kredietkaart aanvragen bij een winkelketen veranderd wettelijk niets het gaat nog steeds om een consumentenkrediet. Het blijft gaan om een kredietopening omdat je de gelegenheid krijgt om het krediet gespreid terug te betalen. Dit houdt in dat de kredietgever je gegevens zal moeten doorsturen met details van het contract aan het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België.

Heb je reeds een vermelding op de ‘zwarte lijst’? Dan zal het krediet in principe geweigerd worden. De kredietgever is ook verplicht de gegevens te raadplegen om je terugbetalingscapaciteit te kunnen nagaan.

Alternatieven?

We zeggen niet dat zo’n kredietkaart niet nuttig kan zijn, maar je moet aandachtig blijven en weten waaraan je begint als je het contract ondertekend.

Er bestaan natuurlijk alternatieven om te vermijden dat je met een kredietkaart op zak moet lopen. Voor digitale apparaten zoals een computer, fototoestel of smartphone bestaat er intussen de ‘digitale lening’. Het gaat om een lening op afbetaling die je aangaat om specifiek zulke apparaten aan te kopen. Je zal de bankinstelling waar je de lening aanvraagt dan wel een bewijs moeten aanleveren van de aankoop, maar je geniet van lagere rentetarieven dan een persoonlijke lening waarbij je de aankoop niet motiveert. Lees hier meer over digitale leningen.

Wat autofinancieringen betreft kom je ook vaak aanbiedingen tegen waarbij je aan 0% JKP je auto kan aankopen. Ook hier kunnen addertjes onder het gras zitten en is het nalezen van het contract belangrijk. Zo kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat je een lagere recyclagepremie voor je oude wagen ontvangt of verplicht bent om een omniumverzekering af te sluiten. Voor meer tips over autoleningen kan je terecht op kredietkrijgen.be;

Heb je echt nood aan een soort geldreserve? Dan is een prepaid kaart ook nuttig. Het verschil met een klassieke kredietkaart is dat je deze eerst moet opladen alvorens je gebruik kan maken van de kaart. Dit heeft een extra voordeel dat hier geen sprake is van een kredietopening maar dat je eerst het saldo moet voorzien. Je kan het ook gebruiken om maandelijks een bedrag opzij te zetten en te sparen voor een specifieke uitgave zoals een nieuwe televisie. Klik hier om prepaid kredietkaarten te vergelijken.